وردپرس (WordPress) چیست؟ و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
وردپرس یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا است که بر اساس گزارش w3tech حدود 35% از وبسایت های دنیا از این سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند. حتی بزرگترین سایت های دنیا از این CMS یا سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند. در این مقاله به معرفی وردپرس خواهیم پرداخت.
وردپرس چیست؟
وردپرس در واقع یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است که برای راه اندازی انواع وبسایت از جمله وبسایت های فروشگاهی، وبلاگی، خبری و… مورد استفاده قرار میگیرد. وردپرس رایگان بوده و میتوانید آن را به سادگی دانلود و روی هاست خود نصب کنید. وردپرس به دلیل انعطاف پذیری بالایی که دارد، به سرعت محبوب شده و هم اکنون بیش از 455 میلیون وبسایت در دنیا از WordPress استفاده میکنند.
زبان برنامه نویسی وردپرس، PHP است که توسط MySQL پشتیبانی میشود و از آن برای ایجاد وبسایت های پویا استفاده میشود. در پاراگراف قبلی گفتیم که وردپرس یک سیستم متن باز است، بدین معنی که اگر شما یک برنامه نویس باشید، قادر هستید کدهای آن را تغییر دهید و هرگونه شخصی سازی را روی آن اعمال کنید.
مت مولنوگ پایه گذار وردپرس است و اولین نسخه آن را در سال 2003 به طور رسمی معرفی کرد. در ابتدای معرفی، وبلاگ نویسان از آن برای نوشتن وبلاگ های خود استفاده میکردند. اما با گذشت زمان و ارائه آپدیت های مختلف و استفاده از افزونه ها، به یک سیستم مدیریت محتوای قدرتمند تبدیل شد. امروزه از وردپرس علاوه بر وبلاگ نویسی، برای ایجاد انواع سایت ها با طراحی های خاص استفاده میشود.
چه کسانی از وردپرس استفاده میکنند؟
ممکن است عده ای تصور کنند که وردپرس جزو ابتدایی ترین سیستم های مدیریت محتوا است اما باید به شما بگویم که حتی بزرگترین سایت ها دنیا نیز از WordPress برای مدیریت محتوای تولیدی خود استفاده میکنند.
همانطور که در بالا ذکر شد، وردپرس یک نرم افزار متن باز(Open Source) است و همین باعث شده که بسیاری از وبمستر ها به آن روی بیاورند. و با ایجاد یک سری تغییرات جزئی، آن را مطابق میل خود تغییر دهند. حتی بزرگترین سایت های خبری دنیا از جمله بلومبرگ، BBC، MTV News و CNN نیز در وبسایت های خود از نرم افزار WordPress استفاده میکنند.
اما ممکن است برای برخی این سوال پیش بیاید که این نرم افزار چه کارآیی دارد و صاحبان وبسایت برای انجام چه کار هایی از آن استفاده میکنند؟
در واقع وردپرس با استفاده از افزونه های بسیار متنوع و همچنین بخش های گوناگونی که دارد برای مدیریت هر نوع وبسایتی به کار میرود. به طور مثال وبلاگ نویسان به جای اینکه برای هر وبلاگ خود، فرآیند های پیچیده ای را پشت سر بگذارند، به سادگی درون ورد پرس متن خود را مینویسند و پس از آن، سیستم مدیریت محتوای وردپرس آن را به یک وبلاگ تبدیل میکند. یا در صورتی که یک وبسایت موسیقی را مدیریت میکنید تنها کافی است از کامپیوتر خود آن را آپلود کنید. یکی از سایت های بزرگ در زمینه موسیقی، Sony Music است که درون وبسایت خود از سیستم WordPress استفاده کرده است.
طراحی سایت در وردپرس
پس از نصب وراه اندازی وردپرس، حالا نوبت به طراحی ظاهر سایت میرسد که میتوانید در بخش نمایش>پوسته ها اقدام به تغییر قالب سایت خود کنید. در وردپرس به طور معمول 3 قالب اولیه نصب شده است که میتوانید آنها را فعال کنید سپس با استفاده از دستورات CSS به تغییر ظاهر سایت خود اقدام کنید. اما در صورتی که شما هیچ گونه اطلاعاتی در مورد کد نویسی ندارید، میتوانید به مخزن WordPress رجوع کنید و از بین هزاران قالب موجود، یکی را انتخاب و نصب کنید. همچنین میتوانید با اعمال یک سری فیلترها به سادگی قالب وبسایت مورد نیاز خود را پیدا کنید. اما اگر هنوز هاست و دامنه ای تهیه نکرده اید، میتوانید با استفاده از این لینک (مخزن قالب های وردپرس) قالب مورد نیاز خود را دانلود کنید.
اما در صورتی که شما یک برنامه نویس هستید و خودتان یک وبسایت پویا را طراحی کرده اید کافی است تا آن را درون وردپرس آپلود و فعال کنید. اما اگر با زبان PHP آشنایی ندارید ولی یک وبسایت استاتیک را طراحی کرده اید، کافی است با استفاده از توابع وردپرس، آن را به یک وبسایت پویا تبدیل کنید و سپس از آن استفاده کنید.
توابع وردپرس چیست؟
افزونه ها و قالب های وردپرس برای اینکه بتوانند محتوای تولیدی شما را به نمایش دربیاورند از توابع PHP استفاده میکنند. این توابع توسط برنامه نویسان WordPress ایجاد شده اند و خاص سیستم وردپرس هستند. در واقع با استفاده از این توابع، یک وبسایت ایستا به یک وبسایت پویا تبدیل میشود.
به طور ساده تر هنگامی که شما یک متن را درون وردپرس مینویسید یا اینکه یک دسته بندی جدید برای نوشته های خود ایجاد میکنید، سیستم وردپرس با استفاده از این توابع که از قبل آماده شده اند، متن ها، دسته بندی ها و یا عکس هایی که شما ایجاد کردید را فراخوانی میکند و به کاربر نمایش میدهد.
لازمه طراحی قالب و یا افزونه وردپرس این است که شما با تمامی توابع پیش فرض به کار رفته در WordPress آشنایی کامل و جامع داشته باشید و از آنها درون کد های خود استفاده کنید. به این منظور کافی است به آدرس codex.wordpress.org مراجعه کنید و با تمامی توابع به طور کامل آشنا شوید.
سفارشی سازی با استفاده از افزونه ها
برنامه نویسان برای نوشتن بخش های ویژه، مقدار زیادی کد نویسی را انجام میدهند. در حالی که با استفاده از وردپرس و افزونه های موجود در آن شما میتوانید از کد هایی که دیگران نوشته اند استفاده کنید و قسمت های ویژه ای مانند فرم تماس، استفاده از آیکون ها، استفاده از فونت ها و… را تنها با چند کلیک به سایت خود اضافه کنید.
به طور کلی افزونه ها یا پلاگین های وردپرس را میتوان بسته های نرم افزاری کوچکی دانست که به عنوان مکملی برای وردپرس ارائه شده اند. پلاگین ها کار ما را ساده تر میکنند و به ما در طراحی سایت کمک شایانی میکنند. حتی افزونه هایی برای افزایش سرعت وبسایت ساخته شده اند که به راحتی میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
یکی از محبوب ترین افزونه ها، افزونه Yoast SEO است که به ما کمک میکند تا سئوی سایت خود را ارتقاء دهیم و محتوای سایت را برای موتور های جستجو بهینه سازی کنیم. در صورتی که با سئو آشنایی ندارید میتوانید به مطلب زیر مراجعه کنید و اصول پایه سئو را فرا بگیرید.
افزونه های وردپرس نیز به صورت رایگان در دسترس هستند البته برخی از آنها علاوه بر نسخه رایگان، نسخه پولی و حرفه ای تر نیز دارند. در مخزن وردپرس همانند قالب ها، تعداد بسیار زیادی افزونه وجود دارد و شما قادرید تا با اعمال فیلتر ها و دسته بندی های خاص، افزونه مد نظر خود را پیدا کنید و آن را دانلود کنید. برای دانلود کافی است به آدرس wordpress.org/plugins مراجعه کنید و پلاگین یا افزونه مورد نیاز خود را پیدا کنید.
ویژگی های وردپرس
وردپرس دارای ویژگی های بسیار خوبی است که باعث شده تعداد بسیار زیادی از صاحبان وبسایت ها به نصب آن اقدام کنند. در زیر تنها به چند مورد از این ویژگی ها اشاره کردیم.
امنیت
در دنیای اینترنت حتی بزرگترین سایت ها و دستگاه های اطلاعاتی مورد حمله هکرها قرار میگیرند. اما تنها کسانی از گزند هکرها در امان میمانند که همواره راه نفوذ هکرها را شناسایی کند و آنها را ببندد. توسعه دهندگان وردپرس نیز همواره حفره های امنیتی آن را پیدا میکنند و با ارائه یک به روزرسانی عرصه را بر هکرها تنگ تر میکنند. اما ممکن است تصور کنید که ارائه به روزرسانی، نشانه ضعف وردپرس است. باید به شما بگویم که در اشتباه هستید، چرا که همانطور که توسعه دهندگان در تکاپو هستند تا امنیت وردپرس را تامین کنند، هکر ها نیز تلاش میکنند تا یک راه برای نفوذ پیدا کنند. پس در واقع میتوان ارائه به روزرسانی های امنیتی را پیش گیری از هک شدن دانست نه ضعف امنیتی.
حتی گاهی ممکن است یک هکر ازطریق سرویس هاست، به سایت شما حمله کند. در این صورت شما باید در خرید هاست دقت کافی را به خرج دهید. و همچنین پس از خرید هاست، اقدام به تامین امنیت آن کنید.
بهینه سازی وردپرس برای موتور های جستجو
طراحی وردپرس به گونه ای است که از نظر موتور های جستجو بسیار مناسب است. گوگل به عنوان بزرگترین موتور جستجوی دنیا نیز سایت های وردپرسی را تایید میکند. بر همین اساس میتوان گفت که وردپرس یکی از بزرگترین سیستم های مدیریت محتوا(CMS) است که به طور کامل برای موتور های جستجو بهینه شده و در مقابل آنها بهترین عملکرد را دارد.
علاوه بر این با استفاده از افزونه های قدرتمندی که در مخزن وردپرس ارائه شده است، میتوان سئو یک سایت را به طور کامل تامین کرد و محتوای سایت را برای موتور های جستجو بهینه کرد تا بتوان در نتایج گوگل، جایگاه اول را کسب کرد.
پشتیبانی فارسی و فراوانی آن در سایت های ایرانی
خوشبختانه وردپرس دارای گروه پشتیبانی فارسی بوده و در حال حاضر دو انجمن رسمی به آدرس wp-persian.com و wp-parsi.com در دسترس هستند که با مراجعه به این دو وبسایت میتوانید مشکلات خود را ارائه کنید تا کاربران وردپرسی شما را راهنمایی کنند. و مشکل شما را حل کنند. علاوه بر این باتوجه به فراگیر بودن وردپرس در وبسایت های ایرانی، مقالات زیادی در مورد حل مشکلات مختلف در زمینه وردپرس وجود دارد پس در صورتی که به مشکلی برخورد کردید میتوانید با یک جستجوی ساده مشکل خود را حل کنید.
ساختن یک سیستم مدیریت محتوا و یا ایجاد یک بخش جدید در وبسایت هزینه های زیادی را در بر خواهد داشت. در صورتی که شما برنامه نویس باشید باید زمان زیادی را صرف ساخت یک بخش جدید کنید و اگر برنامه نویس نباشید باید از پول زیادی را به یک برنامه نویس بدهید. اما با استفاده از وردپرس میتوان از صرف هزینه و زمان جلوگیری کرد. با استفاده از افزونه های بسیار زیادی که وجود دارد به سادگی یک بخش جدید را به سایت خود اضافه کنید و محتوای خود را به راحتی درون وردپرس مدیریت کنید.
خوشبختانه آموزش های وردپرس در سایت های زیادی به صورت رایگان وجود دارند. و یادگیری آن زمان زیادی را از شما نخواهد گرفت.به طوری که اگر روزانه یک ساعت از وقت خود را صرف آموزش دیدن کنید، به سادگی و پس از حدود ده روز میتوانید به طور کامل وردپرس را یاد بگیرید.
نتیجه گیری
در این مقاله فهمیدیم که وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان است که کار با آن بسیار ساده است. با استفاده از افزونه ها و قالب های موجود در مخزن وردپرس به سادگی میتوان یک سایت را طراحی و مدیریت کرد. به دلیل پشتیبانی فارسی و استفاده زیاد آن در ایران و جهان، میتوان آن را بهترین CMS یا همان سیستم مدیریت محتوا دانست. از آنجایی که وردپرس به صورت رایگان وجود دارد و میتوان بدون پرداخت هیچ گونه هزینه ای از آن استفاده کرد، از نظر اقتصادی یک گزینه بسیار عالی محسوب میشود. در صورتی که در ابتدای راه هستید و میخواهید یک سایت بسازید، بهره گیری از وردپرس بهترین راه است.
در صورتی که قصد استفاده از وردپرس را دارید میتوانید از لینک زیر برای دانلود آن اقدام کنید.
0 دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه در وبسایت "به اضافه"
1. وبسایت "به اضافه" تابع قوانین کشور است ، لطفا هنگام ارسال دیدگاه ، به قوانین جمهوری اسلامی ایران احترام بگذارید.
2. از ارسال هر گونه ناسزا و الفاظ رکیک خودداری نمایید. در صورت مشاهده ، نظر شما تایید نخواهد شد.
3. نظراتی که به توهین علیه اقوام ، نژاد ها ، ادیان و یا حزب خاصی بپردازد ، مورد تایید نخواهد بود.
4. هر گونه توهین به کاربران ، نویسنده مطلب و یا مدیر سایت پذیرفته نیست.
5. هر گونه فعالیت تبلیغاتی در بخش دیدگاه ها ، ممنوع است.
6. ارسال دیدگاه های نامرتبط با مطلب ، مجاز نیست.
7. تمامی کاربران باید هنگام ثبت نام در سایت، از کلمات مناسب در نام کاربری خود استفاده کنند. در صورت مشاهدهی کلمات رکیک و نامناسب، اشتراک آن كاربر حذف خواهد شد.
8. در بخش ویرایش پروفایل ، کاربران قادر به تغییر تصویر پروفایل هستند. در صورت مشاهده استفاده از تصاویر مستهجن ، زننده و توهین آمیز حساب کاربری حذف خواهد شد.
9. زبان اصلی سایت "به اضافه" فارسی است. دیدگاه های انگلیسی و یا فینگلیش حذف خواهد شد.
10. وبسایت "به اضافه" یک سایت تخصصی در حوزه فناوری است. خواهشمند است از هر گونه فعالیت سیاسی پرهیز نمایید.